Gastronomiska Matverk 2019 avgjord

Här läser du vad helagotland skriver om tävlingen och vinnarna

PRESSINFORMATION 2018-11-28

Årets regionfinal i produktutvecklingstävling Gastronomiska Matverk 2019 genomfördes igår eftermiddag på Gotland. Sju produkter tävlade. Sex domare i juryn dömde. Vann gjorde ”Authentic Nixtamal Corn Tortillas and Totopos”. 

Gotland Grönt Centrum AB har i samarbete med Goda Gotland och Chaîne des Rôtisseurs genomfört den regionala delfinalen av produktutvecklingstävlingen Gastronomiska Matverk. Sju olika produkter tävlade. I år behövde man inte tävla som lag men om man tävlade som lag belönas man för det. Huvudråvara eller smaksättande råvara måste vara från Gotland och produkten måste vara förädlad på Gotland. De tävlande produkterna bedöms utifrån ätupplevelse (50%), marknadspotential (20%), regional koppling (15%) samt innovation (15%). Det var en hög och jämn nivå på startfältet. En produkt vann två bedömningsområden, två andra vann var sitt område, vilket visar hur jämnt det var.

Vinnare “Authentic Nixtamal Corn Tortillas and Totopos
Juryns motivering
En traditionell mexikansk produkt som använder en ursprunglig metod för att ta vara på fodermajsens näringsämnen och skapa en god smak. En kärlekshistoria mellan Mexico, USA och Gotland som utnyttjar lokala produkter till fullo och utvecklar fredagsmysets taco-upplevelse och har en stor marknadspotential.
Det vinnande laget bestod av: Erik Svensson & Vanessa DeSha, Cantina Y Casitas och Per-Olof & Lori Björkegren, Gräne
Gård.

Tvåa blev ”Isle of Lime Midaik
Juryns motivering
Enprodukt som speglar Gotland i varje detalj och som kan nå internationell framgång. En välbalanserad och mjuk whisky.
Det andraplacerade laget bestod av: Anders Stumle och Björn Pettersson, Gotland Whisky, Staffan Larssson Sigdes
Gård samt formgivare Edvin Holm, KNAK.

Trea blev ”Botvaldes Kalvsalsiccia
Juryns motivering
En riktig korv, fantastiskt välsmakande och välgjord med total förankring på gården. Ett riktigt mathantverk.
De tredjeplacerade tävlande är: Jessica och Fredrik Hermansson, Botvalde Gård.

Vad vinner man – Vinnarlaget vinner äran och går vidare till riksfinalen i Sörmland mars 2020 om det blir en sådan. Laget vinner dessutom rådgivning genom Gotland Grönt Centrum AB:s projekt Ökad livsmedelsförädling till ett värde av 5.000 kr. Vinnarlaget bjuds in till att motta sitt pris vid Hushållningssällskapets årsmöte den 7 december.

Årets jury för Gastronomiska Matverk 2018 – Gotland
Ordförande Cecilia Schelin Seidegård, Landshövding Gotland, Förädlare Jelle Van Echelpoel, Kock Hanna Lukowiesky – årets ekokock, Matlagare och Goda Gotland Riina Noodapera, Chaîne des Rôtisseurs & Goda Gotland Lars-Magnus Lahne samt Handel Marcus Lilja.

Arrangemanget har genomförts som ett samarbete mellan Goda Gotland, Chaîne des Rôtisseurs och Gotland Grönt Centrum AB:s projekt Ökad livsmedelsförädling.

Text o Foto
Riina Noodapera, Cicci Schelin Seidegård, Susanne Welin Berger samt affärsliv Gotland

Heja Gotland! Här finns mycket gott och många bra storys att berätta till andra.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s