GodaGotland medlemsmöte på Gotland Store

GodaGotlandbesökte Gotland Store

Höstens första GodaGotland medlemsmöte ägde rum på Gotland Store invid nya kryssningskajen för att få en uppfattning om hur kryssningsturister handlar på en destination. Johanna Suders informerade om den första säsongen med den provisoriska bron och show-roomen för Gotländskt hantverk, design och mat för kryssningsgäster från hela världen. Starten blev lite sen eftersom området runt bron inte var färdigställd till de första anlöpen då det kändes opraktiskt att ta sig till entrén. Sedan har det gått bättre och det har varit många besök. Under högsäsong har butiken varit öppen dagligen även för andra besökare. Många som rest med Destination Gotland har sett det bekväma i att handla med sig något från Gotland på hemvägen, särskilt de som rest till Västervik.
Det är svårt att säga i nuläget vad kryssningsgäster i synnerhet handlar, en del handlar billiga saker och andra handlar dyra lammskinnsprodukter. Vidare har man haft stora pjäser från glasriket och andra typiska svenska produkter med tanke på att Visby är den enda anhalten i Sverige för en del kryssningar. Det har även varit möjligt att handlatax-free men det är väldigt få som nyttjat möjligheten.
Det tråkiga är att guidade turer för kryssningsgäster startar och slutar enligt avtal mellan rederierna och operatörerna på kajen, vilket gör att gästerna måste gå tillbaka till butiken om man vill besöka den. De flesta går då dessutom över vägen vilket inte är särskilt bra ut trafiksäkerhetssynpunkt eftersom många bilar passerar där tidvis, i synnerhet i samband med färjeanlöp. Det är något som bör lösas.
Marknadsföringen av butiken sker via Gotlandsguiden i synnerhet i Form och Design-bilagan och man har i första hand bjudit in dem som annonserar i denna att lämna in sina produkter till försäljning. Det finns en hemsida i dagsläget endast på svenska. Det finns en del att utveckla, tex samarbete med guider och researrangörer för att marknadsföra butiken.
Första säsongen har man haft ett relativt litet sortiment av livsmedelsprodukter men önskar bredda detta. Intresserade ombeds höra av sig till Johanna Suders på  https://www.gotlandstore.se/
Johanna nämnde att det vara intressant att samarbeta med en entreprenör som vill driva ett café i anslutning till butiken med lättare mat, matiga mackor och fika. För närvarande finns endast Swedish fika med kanelbulle samt glass i butiken.

Efter studiebesöket på Gotland Store fortsatte medlemsmötet med räkmacka på Jod Bar och presentation av vad som hänt med förstudien av den e-handelslösning som presenterades i våras på Novi Resort. De som var med i förstudien och övriga intresserade ombeds kontakta Daniel direkt på daniel@markesbolaget.se

Kalendarium
möten och aktiviteter under hösten som kan vara intressanta att delta i

1 oktober Speed dating mellan producenter och krögare Clarion Hotel , projekt Ökad Livsmedelsförädling. Anmälan till Lotta Löwhagen Lundberg. lotta.lowhagen.lundberg@grontcentrum.se 17 september!

25 oktober Eldrimners Mathantverksdag på tema Mat och måltidsturism , Prima Gård i Bunge.
info och anmälan här
http://www.eldrimner.com/mathantverksdagar/46118.mathantverksdag_pa_gotland.html

6 november kick-off möte för Leaderprojekt ”100 gröna och blå upplevelser” på GGC Gymnastiksalen med start kl 13. Sätt kryss i kalendern redan nu, mer info kommer
Läs mer här https://ruraltourismgotland.wordpress.com/2018/08/28/kick-off-100-grona-och-bla-upplevelser/

13 november Suderbys Herrgård (heldag) Gotlands Mat och livsmedelskonferens. Kontakt Lars Nellmer Länsstyrelsen Gotland

27 november Mathantverk- regionfinal på Gotland. GodaGotland i samarbete med projekt Ökad Livsmedelsförädling. Kontakt Susanne Welin Berger.
info om förra årets tävling hittar du här http://www.matverk.se/

Nästa medlemsmöte äger rum 22 oktober på Gotlandsägg. Gäster kan bjudas med till mötet. Mer info kommer i nästa medlemsutskick.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s