Medlemsmöte i Rone

Höstupptakt i GodaGotlandRegionalMatkultur ägde rum i Rone, med besök på Mälteriet och bryggeriet Sigdes i Rone hos Staffan Larsson med efterföljande diskussion kring hur man kan utveckla livsmedelsförädlingen i Rone med omnejd.
Staffan producerar malt till Gotland Whisky AB, ca 70 ton om året/2 ton i veckan. Han har byggt anläggningen av olika delar som fanns på gården eller som han hittat hos någon annan. Han tycker det är roligt med teknik och utvecklar sin anläggning hela tiden för att optimera kvaliteten på malten han levererar. Whiskymalten torkas med torv som hämtas från södra Sverige. Varför Skottarna använde torv till torkning av malten berodde på att de hushållade med resurserna så mycket som möjligt, det är billigt! Tack vare Staffans optimering av produktionen har man fått ut mer sprit av malten än vad man trodde från början. I den stora tunnan där mältning sker får det plats ca 2,4 ton i taget och processen är programmerad och självgående med fuktning, groning, omröring och torkning. Mälteriet i Rone är det enda i sitt slag i Sverige som mältar så små mängder, ett liknande lär finnas i Danmark.
Staffan brygger även ett småskaligt öl, Todd, som säljs på fat i Ronehamn på ”Kapten Grogg” och ”Gula Hönan” det är väldigt lite som buteljeras eftersom det blir en fördyring av  hanteringen. Malten till ölet görs på annat sätt än malten till Whiskyn. Han kan även göra malt till ”drikke” men det är en tredje metod. Han brygger 30 liter öl åt gången och det dricks under sommaren upp på en vecka….
Vid ölbryggning är det lättast att göra ett öl som håller ca 5,5 procent alkoholhalt. Att göra ett bra lättöl är svårt. Sigdes ölproduktion är verkligen i mikro-skala där hygien är den viktigaste faktorn i processen.
På senare tid har det uppstått ett tiotal mikrobryggerier på Gotland som gör olika sorters specialöl. Några av dem finns idag i Systembolagets sortiment.

Efter besöket intogs en kvällsmat med lokala grönsaker från Smissarve Gårdsbutik med ugnsbakad lax tillagad av Lisa Engsrone från Änggårde Saloon i Rone.
Den efterföljande diskussionen handlade mycket om samverkan mellan råvaruproducent och förädlare, att hitta nya nischer och om de projekt som kommer att starta på Grönt Centrum och Hushållningssällskapet kring livsmedelsförädling. Vidare diskuterades de vattenförsörjnings- och avloppsproblematik som är gemensamt för många turistområden på Gotland och att det krävs initiativ från lokalbefolkningen liknade fiberarbetet för att få lösningar till stånd så att bygden kan utvecklas tex inom förädlingssidan där vatten och avlopp måste lösas.

Nästa medlemsmöte äger rum i början av oktober på Uppsala Universitet, Campus Gotland. Vi samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan.
Före det ska vi genomföra en hejdundrande Skördefestival med fisktorg och annat gott.
Välkomna!

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s