Höstträff på Graute Gård

Goda Gotland besökte Graute Gård i Hejnum

Gården ligger på innersta Gotland, långt från allfartsvägar och rusningstrafik. En skogsväg bortom Bäl leder ner mot Graute. Väl framme öppnar sig fälten fritt och stort mot det gotländska ljuset. Graute gårds anor sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Sedan 1995 är det Jenny och Kjell, som för arvet vidare på gården med den äran, där gotländska prisbelönta pälsfår och betande köttdjur föds upp. Jenny syr de mest fantastiska skapelser av gårdens lammskinn som säljs i en nyuppförd flygelbyggnad där även kött från gårdens lamm finns att köpa. På gården finns också ett café. Vid sidan av gården driver de Källstäde kalkon och delikatessbutik med catering. Efter presentationen av gårdens verksamhet intogs en läcker måltid med potatisgratäng, sallad och olika kalkonstyckningsdelar.
Kvällens diskussionsämne rörde främst tankar kring fortbildning, rådgivningsbehov och kurser samt framtidstankar hos producenterna kring hur få bättre lönsamhet och marknadsföring av de gotländska delikatesserna. Marknadsgruppen presenterade de inplanerade demotillfällena på fastlandet och Gotland till hösten och vintern.
Goda Gotland är en paraplyförening för mataktörer på Gotland från Jord till Bord. För närvarande har föreningen ett 40-tal medlemmar och vi jobbar med olika områden i styrelsen för att tillgodose medlemmarnas behov. Föreningen Goda Gotland kan förmedla kontakter till rådgivare, utbildare och annat på Gotland samt utanför Gotland som berör sådant som mataktörer från Jord till Bord behöver för att utvecklas.  Föreningen samverkar med Studieförbundet Vuxenskolan.
Nästa medlemsmöte äger rum måndagen den 23 november. Kom ihåg också att anmäla dig till tävlingen ”Matverk” som Goda Gotland är med och arrangerar och som går av stapeln 18 november på Gotland Grönt Centrum. Du ingår i ett lag där en primärproducent samarbetar med en kock och/eller förädlare. Läs mer på Goda Gotlands hemsida. Välkommen med dina goda idéer till nya produkter!

Graute 1 graute 2 Graute 3 Graute 4

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s