Goda Gotland besöker Privab och får en lektion i hur man arbetar med Taxfreeförsäljning

GodaGotland besökte PRIVAB och fick en lektion i Taxfreehandel av Global Blue

Susanne Welin-Bergers foto.

foto Susanne Welin Berger
Paraplyföreningen för mataktörer på ön, GodaGotland, besökte Privab för att uppdatera sig på verksamheten och skapa kontakter. En av ägarna, Peter Olofsson, presenterade verksamheten. Privab i Visby är stolta över att ha en personal som sitter på många års erfarenhet och brinner för att jobba med service. Många har varit med sen starten av Privab år 2000 medan några har samlat på sig erfarenhet inom branschen via andra arbetsgivare. Privab Visby är den region som har störst svängningar över säsongerna och det ställer givetvis höga krav på personalen som gör allt för att  hjälpa sina kunder med snabba leveranser och ett brett sortiment. Privab Gotland har sedan länge lokal förankring, korta ledtider, konkurrenskraftiga priser och jobbar för att ge sina kunder den bästa personliga servicen. Privab förknippas ofta med godis men är mycket mer.  Allt började 1969 med sill och sallader till butikerna på Gotland vilket ännu finns kvar idag och som fått sällskap av ett brett sortiment av färskvaror till dagligvaruhandeln. GB-Glace ryms också under Privabs tak och har under högsäsong 4st bilar som rullar ut och fyller på glass hos caféer, kiosker och butiker runt omkring på ön. Dessutom finns ett fullsortiment inom områdena café, gatukök och pizzeria. Det finns också en snabbgross . Företaget har många år på nacken på Gotland och växer sig allt större och är en av sju grossister i Sverige.
Efter ca 45 minuter rundvandring i de 3 000 kvm stora lokalerna varav ca 800 kvm i minus 28 grader förflyttades gruppen till Gotlands Slagteri Restaurang för en god buffé med rostbiff, pastrami mm godsaker och trevligt mingel.

Efter maten presenterades Global Blue, Taxfree handelstjänst som startade i Trelleborg/Sverige 1980 för butiker/gårdsbutiker, av Maria Ekstam och Yasemin Belir, som är en gratistjänst för att underlätta taxfree handel för turister och boende utanför EU. För närvarande är ca 40 butiker anslutna i Visby med omnejd, men fram till kryssningskajen är klar så gäller det att många fler kan erbjuda möjligheten. Visby är redan Nordens populäraste stad med många internationella besökare som shoppar mode, klockor, smycken, lammskinn etc och mer blir det. För närvarande toppas turister som handlar dyra produkter tax-free av Kina, Ryssland och Thailand. Taxfreen omfattar inte postorder eller internethandel. Den undre gränsen för taxfreeköp i Sverige ligger på 200 SEK, i övriga EU 150 Euro! Vilket gör det extra förmånligt att handla taxfree på Gotland, tex lammskinn. Förfarandet är enkelt med Global Blue.
Det enda som krävs av butiken är att vara ansluten och ta betalt som vanligt av kunden och fylla i ett formulär som kvittot fästs på, som sedan lämnas in av kunden på ett GlobalBlue kontor tex på Arlanda, där återbetalning sker.
Är du intresserad kontakta GlobalBlue direkt.
Nästa GodaGotland medlemsmöte äger rum på Lilla Bjers i Västerhejde 9 juni kl 18.00 med studiebesök, rundvandring, en enklare måltid samt avslutas med Årsmöte i GodaGotland. Passa på att delta! Anmälan krävs. Du har väl inte missat att bli medlem i föreningen? Välj från vår meny av tjänster vi erbjuder. Vi ordnar demos i Stockholm, studiebesök hos intressanta företagare och nätverkande, möjlighet att knyta nya kontakter med kunder och vara med på internationellt tillgängliga sidor via Culinary Heritage Europe, visa upp sig under Almedalsveckan och mycket mer. Föreningen samverkar med Studieförbundet Vuxenskolan och andra lämpliga partners.

frysrumsskylt grupp privab 2 grupp privab stort är det 800 kvm

Foto Riina Noodapera

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s