GodaGotland besökte Stafva

Paraplyföreningen för mataktörer på ön, GodaGotland, besökte Stafva Gård för att uppdatera sig på verksamheten och smaka på olika produkter som tillverkas på Stafva. Särskilt inbjuden var Håkan Pettersson, VD på företaget Micvac, som presenterade tänkbara framtida förpackningslösningar för både färdigmat och andra förbehandlade Gotländska livsmedelsprodukter.
patrik berättar om stafvalyssnare Stafva

Patrik von Corswant berättade och skissade hur Stafvas olika delar fungerar, vilka företag som idag finns på området och planer för framtida utveckling. Peter Brennwald från Halfvede Musteri berättade om hur det kom sig att han nu är en av flera företagare som har tillverkning av sina produkter på Stafva och vilka samordningsvinster det givit. Han säger bland annat att det är det bästa han någonsin gjort! Stafva Park (som företagshotellet kallas) inrymmer idag förutom Stafva  Gårdsmejeri företagen Bröderna Wikströms chark, GuteGlass, Halfvede Musteri, Gute Lemonad och Barlingbo Bryggeri. Dessutom görs provningar av Träkumla Rom (som inte har någon tillverkning för närvarande) och Cathys Gutesaffran, Cathy som arrenderar saffransodlingen på Stafva  är från Iran och har jobbat med liknande verksamheter där känner sig hemma på Gotland. Förutom livsmedelsproducenter huserar också Nico Caspers i smedjan och ”Gunnar” som blandar färg till vita streck på våra vägar på Stafva. Framtidsplaner är för narvarande att få ihop kapital till att starta produktion av konsumtionsmjölk, som avbröts i samband med bygget av nya mejeriet, samt för grädde, smör och yoghurt för att tillgodose handel och konsument med lokala mejeriprodukter.

smaktallrik stafva

En smarrig tallrik med godsaker från Stafvas produktion med valfri dryck avnjöts under kvällen. Nästa GodaGotland medlemsmöte äger rum på GuteVingård 10 mars och ett marknadsmöte för demos i butik 2 mars samt märkningskurs med senaste nytt 19 mars på Lövsta.
Till sist presenterades boken Regional Matkultur- terroir i Matlandet Sverige av Martin Ragnar, som kan köpas in direkt från förlaget till ett skapligt pris om det finns intresse för 20-30 exemplar. Boken kan säljas i gårdsbutiker tex. Hör av dig till någon av oss Susanne och/eller Riina om detta.

(Vid beställning om 30 ex betalar föreningen GodaGotland 200 kr + moms= 212 per bok )

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s