GodaGotland besökte Restaurang och bageriskolan i Visby

Föreningen GodaGotland anordnade januari månads företagsbesök på Restaurangskolan- Wisbygymnasiet.
Där togs vi emot av biträdande rektor Karin Lekander och lärarna Tomas Lundgren, Paul Bergström och Tina Oldenburg som alla tre började som restaurang – och bagerilärare i början av 1990-talet. Då fick utbildningarna flytta runt innan de landade där de ligger nu och har fått fantastiskt bra och ändamålsenliga lokaler. Det senaste tillskottet i lokalväg är ett utvecklings -och träningskök inför tävlingar mm. Mycket imponerande och roligt att se att de som väljer att gå Restaurang och bageriutbildning på Gotland verkligen har proffsiga lokaler och lärare till förfogande. Inte undra på att eleverna visar framfötterna i många tävlingar och får vara med i förberedelserna för bland annat Nobelfesten, festernas fest!

För närvarande har man 71 elever fördelat på tre årskurser och de olika inriktningarna Restaurang/Bageri, och de viktigaste grunderna i utbildningen är att lära sig använda händerna, att göra hantverket utan några genvägar för att förstå hela kedjan från jord till bord. Sensorik är en annan viktig ingrediens att smaka, smaka o förstå vad som påverkar smaken i olika riktningar.
Ibland öppnar man upp restaurangen för utomstående gäster som får smaka på det som eleverna gör, när det passar in i schemat. En del av tiden är man också ute på praktik i olika verksamheter.

I framtiden önskar man mer kontakter med lantbruk, uppfödare, odlare för att se verkligheten bakom råvaran. Där finns en möjlighet för Lövsta att erbjuda kortpraktik i både gårdens verksamhet och i köket eftersom många råvaror är återtag från gården. Lantbrukets olika grenar på ön är också av intresse att ta del av och de företag som diversifierat dvs. satsat även på småskalig förädling. Det behövs mer småskaliga entreprenörer på Gotland! Det är det som blivit Gotlands signum, det ”goda Gotland” . Träffen genomfördes i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.

Foto Riina Noodapera, Hushållningssällskapet Gotland

Goda Gotland besöker Restaurangskolan 1

Goda Gotland Restaurangskolan 2Rektor och lärarna berättar om sin verksamhet

Sen fick vi självklart god mat också! En lite förrättstoast och hederlig Biff Lindström. Inte dåligt. Sås kokt på egen fond som sig bör på en hantverksutbildning.

Goda Gotland rest skolan 3

Goda Gotland 4

Nästa träff äger rum 10 februari på Stafva och 10 mars på Gutevin.
Välkomna då.
Referat i GT GA här

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s