Bonden sänker priset igen för handeln ska tjäna mer

Ibland undrar man varför saker händer av bara farten

men är vi fartblinda? Kan det vara så? varför kan vi inte bromsa detta?
Rekordlåg andel av priset till bonden, läs här

I påskas besökte jag Bertil och Anna Gabrielsson på Fårölamm, som öppnat ett eget slakteri för att kunna leverera en bättre köttkvalitet till sina kunder!
Vår djuromsorg slutar faktiskt i det ögonblicket vi sänder våra djur till slakt. Sedan gäller snabbast ut därifrån till billigast pris, men med det ingenting sagt om kvalitet. Varför kan vi inte löpa linan ut och leverara en bra köttkvalitet till kunden som sedan också bör lära sig att tillaga detta på mest ekonomiska och smakmässiga vis.
Då får alla valuta för pengarna, bonden, slakteriet, ev. handeln och sist men inte minst kunden!

Kvaliteten i Sverige avseende kött slutar i allmänhet när djuret kommer till slakteriet! Det är därför som importerat kött föredras av restaurangbranschen, trots antibiotika och hormonbehandling. Det är snart dags för den svenska slakteribranschen att tänka till hur den goda köttkvaliteten som grundläggs i uppfödningen också kan föras genom slakt, nedkylning, mörning, styckning och vidare hantering fram till konsument. Då kanske konsumentledet är beredda att betala vad det kostar också. Idag används argumenten i politiskt syfte men kvalitetskedjan bryts redan när djuret går till slakt. Så ska vi inte ha det i Sverige. Någonstans har det brustit i kommunikationen om vad köttkvalitet är. Vidare så ska vi lära oss att laga till köttet också innan det kommer på tallriken. Det finns mycket att göra på den fronten för att det svenska köttet skall få credit för sitt värde hela vägen från bonden till tallriken. Det måste vara värt priset!

Bertil och Anna Gabrielsson på Fårölamm har gjort ett försök att fylla ett hål i marknaden, genom att öppna ett eget gårdsslakteri kan de påverka delar av kedjan.

fårölamm 1 fårölamm 2 fårölamm 3

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s