Seminarier och koordinatorträff i Visby 5 juli

Regional Matkultur anordnade som brukligt ett seminarium i samband med Almedalsveckan på Rosengårdens Restaurang/matsalen fredagen den 5 juli för att lyfta för politiker och journalister vad som sker i våra svenska medlemsregioner för att stärka Sverige som Matland.
Åhörare RosengårdenBesökare på Rosengården
I år skedde det i samarbete med Södertörns Högskola och LRF som startat ett projekt om hur man bygger gastronomiska regioner. Vi hade förmånen att få med Eskil Erlandsson som en av de medverkande i programmet.
Seminariet på Rosengården bestod av ett antal presentationer av hur man redan jobbar i olika regioner och den efterföljande paneldiskussionen i Donnerska husets trädgård fokuserade på hur vi ska jobba framåt.
Referat från båda arrangemangen läser du här
Referat Seminarier fredagen den 5 juli
Publik panel

Publik i Donnerska husets trädgård

Nedan ser du seminarieprogrammet:
PROGRAM
Seminarium nr I (Presentationer)
Kl  09:30 – 11:15
Restaurang Rosengården, Stora Torget, Visby

Hur skapas ett starkt näringsliv och en gastronomisk region?

9.30 Inledning, välkommen. Riina Noodapera
9.35 Presentation av projektet Gastronomiska Regioner, Paulina Rytkönen
10.00-10.15 Landsbygdsminister Eskil Erlandsson, om arbetet med Matlandet Sveriges gastronomiska regioner
10.15 Hur skapas en gastronomisk region? Louise Alenbrand, Östgötamat
10.30 Vilken betydelse har gastronomiska akademier för att stärka en region? Susanne Welin-Berger, Tryffelakademin, ev Sten Janér/Mikael Bergqvist om Öland Småland
10.45 Betydelsen av internationellt nätverksbygge, Niclas Fjellström, Europakoordinator Culinary Heritage
11.00 Matlandet Gotland och framtiden, Riina Noodapera
11.15 avslutning. Snabb hoppackning och förflyttning till Donnerska husets baksida/trädgård

Seminarium II. (Paneldiskussion)
kl. 11.30 – 13.00
Gastronomiska regioner – ett verktyg för att främja tillväxt i Sveriges lands- och glesbygder

LRF, Södertörns högskola, Restaurangakademien och Culinary Heritage, Paulina Rytkönen, Docent i ekonomisk historia, Södertörns högskola, 08-608 41 09

Webb: http://www.sh.se/gastronomiska_regioner
Sören Persson, LRF, Paulina Rytkönen, Södertörns högskola. Magnus Svensson, Restaurangakademien. Riina Noodapera, Regional Matkultur Gotland. Niclas Fjellström, Culinary Heritage Europe. Louise Alenbrand, Östgötamat – Rätt och Slätt.

Efter seminarierna samlades de regionala representanterna för en intern träff för att diskutera hur vi ska jobba vidare med att stärka Regional Matkultur/Culinary Heritage nätverket i Sverige.
Deltog i mötet: Mikael Bergqvist, Småland, Sten Janér, Småland, Eva Norrsell, Skåne, Ronny Korsberg, Småland, Louise Alenbrand, Östergötland, Niklas Fjellström, Regional
Matkultur Europa/SÖSK, Riina Noodapera, Gotland

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s