Fler tävlingar avgjorda!

Tävlingen Gastronomiska Matverk har genomförts i alla län i Sverige.
På Gotland genomfördes den under Hushållningssällskapets Julmarknad på Wisby Strand i ett angränsande rum i flera etapper.
Det var åtta produkter med i tävlingen. Första etappen bedömdes anonymt av juryn. Sedan fick de tävlande lagen, som skulle bestå av en primärproducent och en kock/förädlare eller professsionell matlagare presentera sin råvara, metod mm för juryn. Efter det bedömdes alla produkter på nytt. Efter det kom de tävlande företagen ner på scenen och hade möjlighet att presentera sina lag och sina produkter till publiken. Till sist, efter sammanräkning på övertid för juryn, medan konfrencieren på scenen kallpratade, kunde tre produkter plockas ut och diplomen skrivas. Det var lite spänning i  det hela. Synd att inte fler var där och ”hejade på” sina lag så som det var i samband med finalen i ”Sveriges skönaste gårdar” där som ni alla vet vid det här laget, bröderna Widegren vann med en morotspesto med inslag av blast!.
Motiveringarna skrevs ner på en handskriven lapp till juryordföranden Landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård att presentera, vilket hon gjorde på ett föredömligt sätt.
Landshövdingen och ordförande i juryn
Vinnarna Gastronomiska Matverk på Gotland 2012
Vinnare i Matverk 2013 på Gotland
1:A PRIS Rökt lammblodkorv från Nygårds Herrgård Dan och Pär Wikström, Bröderna Wikstroms (kockar och förädlare), Pontus Wiman, Nygårds Herrgård (råvaruproducent)

Juryns motivering: ”En köttig och fyllig blodkorv av Morcelatyp som tillverkas likt en chorizo med stark kryddning, syrning och förmognad innan den röks och lufttorkas”.

Bröderna kammade även hem bronsplatsen med en lufttorkad fläskkorv med späck som var sagolikt god.

På andra plats kom en torkad marinerad lammbog från Olsvenne gårdskött förädlad av Visby Deli.

Olsvenne Gårdskött laget

Här har vi hela gruppen som var med och tävlade och delar av juryn. Tyvärr hade flera jurymedlemmar avvikit på grund av andra åtaganden.
Gastronomiska matverk 2012

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s