Ejmuds gård först med klimatcertifiering

Vi gratulerar till att ni är först på Gotland!
Här är länken till detta:

Idag presenterades konceptet i Stockholm av bland annat Odd och Maud Norman, köttdjursuppfödare på Ejmunds gård på Gotland och först i Sverige med att producera klimatmärkt nötkött.
I dagsläget har de cirka 700 djur, de flesta köttraskorsningar av angus, hereford och simmental. Betesmarkerna består delvis av naturbeten.
– Vi har goda förutsättningar för att klara klimatkraven, men det är ändå ett stort jobb att bli certifierad och man ska dokumentera sina åtgärder så att de kan kontrolleras, säger Maud Norman.
För att klara klimatmärkningen ska uppfödaren uppfylla ett 40-tal krav. Bland annat krävs en komplett energikartläggning på gården. Enbart förnyelsebar el får användas och 70 procent av fodret ska produceras på den egna gården. Förbud mot soja råder, liksom noggrann kvävekoll. Som bekant är det nötkreaturens utsläpp av metagaser som gett dem dåligt rykte i klimatsammanhang. Men samtidigt spelar korna en viktig roll för den biologiska mångfalden, påpekar Anna Richert på Svenskt Sigill:
– Att kunna erbjuda ett klimatcertifierat nötkött känns just därför extra bra och det styr mot en bättre resurshushållning.
Enligt Christel Cederberg på SIK (Institutet för Miljö och Bioteknik) är det stor skillnad mellan de klimatbästa och klimatsämsta gårdarna. Och bara de bästa klarar klimatreglerna för den nya märkningen.
För Ejmunds gård, som redan tidigare hade en bra produktion, handlar det kanske om 100 ton i minskade utsläpp av CO2, för andra om betydligt mer, säger Christel Cederberg.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s