Danska kockar inspirerade öborna


I två dagar har Thomas Garland, Anders Seimer och Jakob Holse från hyllade krogen Fiskebaren i Köpenhamn delat med sig av sina kunskaper på ön. I torsdags ordnades en temadag för krögare på temat fisk. – Det är för lite fisk på krogarna i stan. Även om det förekommer strömming och flundra används de inte i så många varianter. Det konstaterar Susanne Grefberg, en av initiativtagarna till att ta de danska kockarna till Gotland under ett par dagar. Under fredagen hölls en workshop för en handfull mathantverkare, där danskarna berättade hur de jobbar med frukt och bär. Det handlade dels om hur man kan kombinera smaker, men även hur man på bästa sätt kan bevara frukterna och bären så att de går att använda i matlagning utanför säsong. Besöket var en fortsättning på vårens gästspel av kockar från stjärnkrogen Noma i Köpenhamn. Susanne Grefberg driver gård i Lokrume och levererar grönsaker till både Noma och Fiskebaren.
– De arbetar med det nordiska köket där man satsar på rena smaker och inte krånglar till det så mycket, säger hon.
En av dem som lät sig inspireras var Angelica Amundsen från Rone. Hon studerar för tillfället men har tidigare arbetat med honung, och det är något hon vill fortsätta med. – Svensk honung är fortfarande en bristvara, säger hon. Jag tycker om att både producera, tillverka och sälja. Jag vill vara inblandad i hela kedjan. Hon planerar att odla jordgubbar och hallon i vår, samt skaffa bin. Bären ger honungen en alldeles särskild sötma, förklarar hon.
Angelica Amundsen uppskattade att lyssna till de danska kockarna.
-Det skapade idéer. Det här är jättenyttigt för den som har en produkt eller är på väg att skapa något nytt, konstaterar hon. Programmet för det danska besöket fick göras om en del. Planen var att kockarna i går skulle laga en sexrätters middag på Wisby Strand, under en helkväll öppen för allmänheten. Men arrangemanget ställdes in på grund av för få anmälningar. Av Mikael Carlson Text    ; Tommy Söderlund Foto tommy.soderlund@gotlandstidningar.se   ; (tel: 04982024060498202416).        Publicerad 2011-10-22

Det blev bra och inspirerande dagar trots att den planerade sexrättersmiddagen på Wisby Strand fick skrinläggas. Nu ser vi fram emot mer inspirerande måltider med fisk på krogarna i Visby framöver.
Initiativet till besöket togs av nätveket Regional Matkultur, Keges och projekt Mat- och upplevelser i sydöstra Sverige.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Danska kockar inspirerade öborna

  1. Ping: Nedslag på Huddinge sjukhus 10-14 oktober 2011 | riinas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s