Regional Matkultur har firat 15-årsjubileum

Regional Matkultur började som ett samarbete mellan sydöstra Skåne och Bornholm 1994. Samarbetet utökades sedan till fler regioner. Idag är ett 25-tal regioner i Europa medlemmar i nätverket. I varje region finns ett antal företagsmedlemmar. På Gotland har vi ett 50-tal företag som förädlar, har gårdsbutik, café eller restaurangverksamhet som medlemmar. Varje år anordnas ett årligt forum där kontaktpersoner och företagsmedlemmar möts, diskuterar, informerar varandra om sin verksamhet samt ordnar studiebesök i varandras länder.

Nu när nätverket firade femton år träffades man i den regionen där det hela började, i Ystad och Bornholm.

Ett 80-tal personer deltog i programmet från olika länder och branscher.

Ett 25-tal representanter deltog i framtidsdiskussionerna kring olika frågeställningar, användningen av logon, kompetensutveckling av företagen etc. En del företag är duktiga på att exponera logon på produkter, i menyer och på hemsidor medan andra är mer restriktiva. Vi behöver bli bättre på att visa vilka vi är och vad vi står för.

 
Vädret var fantastiskt vackert för att vara oktober månad och studiebesöken mycket väl valda och likaså maten som var underbart god och mycket representativ för just den regionala matkulturen och särprägeln i trakten. Brösarps Gästgiveri ståtade med alla sina kulinariska utmärkelser och medlemsbevis i olika nätverk. Varför inte?

Brösarps gästgiveri är förresten känd för sin goda ”äggakaka med stekt fläsk och lingon” som vi alla fick njuta av till lunch en av dagarna.
Hotel Ystad Saltsjöbad fick stå värd för jubileumsmiddagen med sina läckerheter. Under middagen delades idel lovord ut till aktiva i nätverket och även de som var med från början var inbjudna. Summeringen av det hela är att man ser med tillförsikt på framtiden för nätverkets utveckling och hoppas att fler regioner från länder i Europa skall bli medlemmar i nätverket och att ett större utbyte mellan regionerna skall ske framöver.  

För ”Sverige-det nya matlandet” är det viktigt att arbeta med profileringen i de olika svenska medlemsregionerna så att man får regionernas särpräglade matkultur att bli en starkare och större reseanledning för människor från andra länder.   

Nästa års forum kommer att hållas i Danmark, på Sjaelland,  preliminärt 10-12 oktober.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s